Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

torsdag 17 oktober 2013

Till Skolmatens (o)Vänner m.fl.

Enligt ett inslag i SVT Nordnytt gillas skolmaten i Arvidsjaur helskarpt av eleverna samtidigt som den är en av de billigaste i landet. Vem som helst förstår ju att detta måste bero på att kocken Franz Weidl gör ett kanonjobb, genom att lyssna in vad eleverna tycker och försöka omsätta detta till smaklig mat utifrån de begränsade resurser som står till buds. Det vill säga alla utom LRF finansierade och därmed korrupta Annika Unt Widell, s.k. projektledare på Skolmatens (o)Vänner.

Annika, som för övrigt titulerar sig legitimerad dietist (ett yrke som enbart syftar till att förstöra glädjen med maten), verkar tycka att man istället ska servera grismat och pissmjölk eftersom detta är mer näringsriktigt. Här har vi således ytterligare en samhällsfara, påbackad av den halvkriminella intresseorganisationen LRF, som vill ta ifrån eleverna allt vad de tycker om för att istället servera näringsriktig klimplös köttsoppa med små fyrkanter av segt kött i smaklös buljong. Elever och gamla ska torteras med hjälp av oätlig 'mat' som gör att de inte vill äta alls med motiveringar som 'näringsriktigt' och 'närproducerat', allt för att främja LRF's själviska syften.

Bästa Annika, aldrig i h-e att jag sätter mina barn i din skola och jag skiter i var maten är producerad så länge den är gjord med glädje och kärlek samt smakar bra. Det produceras för övrigt minst lika bra mat i många andra länder, framförallt har man vanligen en mer gedigen tradition av god matlagning eller har du aldrig hört talas om t.ex det Franska och Italienska köket? Frankrike är för övrigt det enda land som fått sin gastronomi inskrivet som kulturarv på UNESCO's lista över världsarv, det du!

Arbeta istället för att minimera användningen av halvfabrikat och främja tillagning från grunden på bra råvaror oavsett var dessa kommer ifrån, av kompetent personal och för fräschhetens skull lokalt så nära elever och gamla som möjligt. Elever och gamla som tycker om maten äter bättre och håller sig friskare, men ska man följa skollagens, livsmedelsverkets samt Annikas rekommendationer så äter INGEN varmed alla blir undernärda och sjuka. Därför bör såväl Annika Unt Widell som skollag, livsmedelsverk och deras rekommendationer avskaffas, alternativt kraftigt omarbetas per omgående.

Det jag skrev i mitt förra blogginlägg förtjänar att upprepas:

"Prioritet 1, är INTE en 'näringsriktig' kost utan att eleverna verkligen tycker om den mat de blir serverade. Vad spelar det för roll hur 'näringsriktig' skolmaten är när eleverna inte äter den? Vid ett fåtal tillfällen springer eleverna benen av sig för att komma till matsalen, t.ex när det vankas palt och pannkaka men även vid några andra måltider. Jag menar att ALLA elever ska springa benen av sig varje dag för att maten är så god, sedan kan vi eventuellt börja diskutera andra perspektiv."

Jag håller dock med Annika Unt Widell och Skolmatens Vänner om att man visst bör låta skolmaten kosta lite mer, så länge man har den grundläggande prioriteringen klar;

Näringsriktighet och närproduktion är UNDERORDNAT smaklighet!

På många daghem i Frankrike har man lokal kock som lagar traditionell fransk mat till barnen. Föräldrarna får veckor i förväg menyer över barnens måltider och här räds man varken grädde, smör, goda ostar eller kryddor. Barnen serveras mat för kungar och blir därmed också gastronomiskt utbildade till en god matkultur. Varför kan vi inte i matkulturens nollsverige ta efter detta utmärkta exempel?

Nej, Annika har en himla massa avsnitt av 'Niklas Mat' kvar att se och jag har en himla massa matlådor som måste skickas med barnen!

Medkänsla Socialism Rättvisa

Promotion: Politometern Intressant

Inga kommentarer: