Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

lördag 28 september 2013

Är Luleå Sveriges dummaste kommun?

Den frågan kan man verkligen ställa sig efter barn- och utbildningsnämnden i Luleås revision av det kostpolitiska programmet. Man har nu beslutat att ta bort Mellanmjölk och Bregott, eleverna får hålla sig till lättmjölk, vatten och något som kallas för smörgåsfett. Enligt Ingrid Norberg, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, följer revisionen skollagen om näringsriktig mat och hon orerar sedan på om 'folkhälsoperspektiv' och 'näringsriktig' kost.

Hallå, hallå, Ingrid och alla politiker i Luleå och resten av landet som aspirerar på titeln dummaste av de dumma, följande gäller:

Prioritet 1, är INTE en 'näringsriktig' kost utan att eleverna verkligen tycker om den mat de blir serverade. Vad spelar det för roll hur 'näringsriktig' skolmaten är när eleverna inte äter den? Vid ett fåtal tillfällen springer eleverna benen av sig för att komma till matsalen, t.ex när det vankas palt och pannkaka men även vid några andra måltider. Detta bevisar att eleverna visst är hungriga, problemet är att de inte kan äta maten eftersom den är otjänlig som människoföda! Under grundskolan försöker eleverna äta sig mätta på smörgåsar, medan eleverna på gymnasiet istället tillbringar lunchen på närmaste cafeteria, eftersom man i den åldern brukar ha lite fickpengar.

Jag menar att ALLA elever ska springa benen av sig varje dag för att maten är så god, sedan kan vi eventuellt börja diskutera andra perspektiv. Man måste för h-e börja i rätt ände? Jag har aldrig förstått varför barn och pensionärer ska äta mat som inte ens grisar vill äta? Är det t.ex någon som har ätit köttsoppan som består av exakt lika stora tärningar i en smaklös knorrbuljong utan klimp? Den smakar helt enkelt ingenting alls, möjligen lite segt tuggmotstånd i köttet. Fullständigt vidrigt halvfabrikat!

Var det någon som missade det tredje avsnittet av 'Sveriges Bästa Äldreboende'? Här hade vi ett gäng pensionärer som formligen höll på att svälta ihjäl medans personalen och läkarna uttryckte oro över de gamlas undernäring. Kocken Leif Mannerström antog utmaningen att laga en god och näringsrik lunch med små medel och gissa vad som hände? Dessa utmärglade stackars pensionärer åt som de aldrig ätit i hela sitt liv!

Det går att göra mycket god och näringsrik mat med små medel om man slänger ut halvfabrikaten och orkar engagera sig. Lösningen heter inte pissvatten och smörgåsfett, utan kärleksfull tillagning på bra råvaror, riktigt smör, riktig mjölk och kanske en gnutta grädde också. Behöver jag sedan tillägga att pensionärerna får betala c.a 65 kr per måltid på äldreboenden, medan maten i sig vanligen enbart har ett budgeterat värde omkring 8-10 kr? Vad är detta? Förutom ett dagligt bedrägeri och rån, så är det också långsam tortyr för att inte säga utstuderad sadism och kvalificerat mord!

Mitt förslag är att samtliga dumma idiotpolitiker i landet ska tvingas äta barnens eller de äldres mat till lunch varje dag i ett års tid, så får vi se vad de tycker. Jag kan slå vad om att allt orerande om 'näringsriktig' och 'folkhälsa' vid det laget har flugit sin kos, att samtliga har förvandlats till magra benrangel som desperat skriker efter vettig mat. Ett alldeles utmärkt förslag som vi per omgående ska påtvinga samtliga landets politiker!

I vårt hem äter vi vällagad och supergod mat varje dag, alltifrån långkok till mer avancerade rätter, hos oss är det i princip söndagsmiddag varje dag. Inte kostar det mycket heller, eftersom vi tillagar allt själva på hyfsade råvaror och kollar priserna när vi handlar. Vår matkasse är billigare än de flesta andras! Resultatet är att våra barn inte ropar efter palt och pannkaka trots att dessa rätter precis som allt annat är hemlagat, nej, våra barn ropar efter oliver, kryddor och välgjorda såser.

Detta har gjort att de tyvärr har det svårt i skolan eftersom maten i det närmaste är oätlig, så vi har börjat skicka med matlåda med gårdagens rester de dagar våra barn så önskar. Varför inte investera i några microvågsugnar till barnen där de kan värma medhavd mat? Politiker och övrig personal som arbetar med maten har ju sedan länge bevisat att de inte är kapabla att fixa god och bra mat! Detta beslut i Luleå är bara ytterligare ett exempel på detta!

Stackars barn och stackars våra pensionärer, släng halvfabrikaten i munnen på de ansvariga istället så att de slutar yttra dumma idéer!

För er som inte orkar göra smakrika och ordentliga fonder själva, kan jag tipsa om Bongs 'Touch of Taste' fonder, de är helt okej och gör vardagen så mycket enklare och många rätter så mycket smakligare! Köp för guds skull inte Coops fonder, vi prövade dessa men fick slänga skiten. Coop, Xtra, Eldorado, Basic, Euroshopper, Garant med flera varumärken har många helt okej produkter, men detta gäller inte fonder, åtminstone inte såvitt jag vet, än så länge.

Hör du till dem som per automatik klassar ned lågprismärken, så hör du också till dem som inte kan laga mat och som dessutom många gånger betalar på tok för mycket utan att få någon nämnvärd kvalitetsskillnad. Valet kan inte göras på märkesnivå utan måste göras på artikelnivå! Buljongtärningar á la Knorr använder man exempelvis inte i matlagning över huvud taget, möjligen duger de att koka i, och vilken dag i veckan som helst tar jag hellre ett lågprismärke av pasta med durumvete än Kungsörnen som enbart förvandlas till klistrig gröt när man kokar den. Priset är inte avgörande för kvalitén, vilket också innebär att det visst går att laga god mat till våra barn och pensionärer till ett rimligt pris!

Här får du ett enkelt tips så slipper du köpa Santa Marias Tacosås; hacka en fjärdedels gul lök och blanchera den tillsammans med lite vitlök i en panna, tillsätt sedan en burk krossade tomater och reducera såsen en aning. Smaksätt med ättika, sambal oelek samt lite salt och vitpeppar och vips, så har du en jättegod Tacosås. Var naturligtvis försiktig med ättikan men jag ger inga doseringar utan använd dina egna smaklökar och smaka av ofta. Vill du sedan inte köpa Santa Marias Kryddmix, så kan du lika gärna köpa och blanda i paprikapulver och spiskummin för det är det du får i påsen och vips, så har du egen och mycket billigare Taco Kryddmix.

Överhuvudtaget är det sällan du behöver slänga pengar på halvfabrikat, läs ingredienserna på burken och gör det själv. Behöver du stöd så finns det alltid recept på nätet!

Mer god mat till folket, och framförallt till våra barn och pensionärer!

Medkänsla Socialism Rättvisa

Promotion: Politometern Intressant

Inga kommentarer: