Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

torsdag 19 februari 2009

Socialism är Moder Teresa verksamhet!

Att hänvisa till misslyckade praktiska försök att genomföra socialismen, eller att rada upp exempel på kommunistiska länder, är ingen ursäkt för att inte lägga Din röst på socialismen. Eller för att citera Carl Schurz:

Ideal är som himlens stjärnor; du kommer inte att lyckas nå dem med dina händer, men som sjöfararen på öde hav väljer du dem som din guide, och följande dem kommer du att nå ditt öde.

Att verka för socialismen garanterar inte en god utgång men det garanterar att Du verkar i riktning för något gott. I dagens Sverige är en röst på socialismen en röst för omtanke, medkänsla och rättvisa, medan en röst på alliansen har visat sig vara en röst för egoism och cynism. Eller för att citera Martin Luther King:

Som radikal kan du inte ha tillräckligt rätt; som konservativ kan du inte ha tillräckligt fel.

Efter att ha bott ett halvår på Filippinerna med dess exempellösa kapitalism, utsugning och korruption, kan jag intyga att alliansregeringens strävan efter privatiseringar och utsugning av fattiga, socialt utsatta och utslagna, är ett fruktansvärt cyniskt samhällsexperiment signerat Dr. Reinfeldt. Därför är det oerhört viktigt att alla vi som delar de socialistiska värderingarna låter våra röster höras på alla sätt det går. Hör Martin Luther Kings visdomsord:

Det kommer att gå till historien att denna tids största tragedi av social övergång inte var det högröstade larmet från de dåliga människorna, utan den motbjudande tystnaden från de goda.

Förutom traditionell direktreklam, offentliga tal och avläggande av politiska besök, måste vi även alla använda den här tidens informationsteknologi genom internet, massmail och blogg samt vinna kampen om media, radio, tv och tidningar. Denna vilja till kamp är heller inget konstigt för att citera Mikhail Bakunin:

Att revoltera är naturligt. Till och med en mask vänder sig mot foten som krossar den. Livskraften och värdigheten hos ett djur kan i allmänhet mätas genom intensiteten i dess instinkt att revoltera.

Ja, i sanning är livskraften stark då Du har upptäckt den socialistiska ideologin:

Livet är svårt; du kan inte genomleva det utan att falla för frustration och cynism, såvida du inte har en fantastisk ideologi framför dig, som höjer dig över personlig misär och svaghet, över all form av svekfullhet och uselhet.

Trots att detta citat är signerat Leon Trotsky, så är det även tillämpligt på socialismen. Och trots att jag personligen inte är kommunist utan socialist, så tycker jag lika fullt att det är vackert, tänkvärt och sant.

Jag tänker ofta på hur lätt det är att vara socialist då det står för en osjälvisk ideologi, ren anständighet och en önskan om att göra gott. Denna strategi om att sprida socialismen som ett positivt budskap, skulle jag dock antagligen överge på Filippinerna med de oöverstigliga problem och hopplöst omöjliga förhållanden som råder där. Inte heller är det där särskilt hälsosamt att verka fackligt eller för socialismens spridande, då det ofta slutar med en kula i huvudet tillsammans med en hälsning från det fåtal privilegierade som utgörs av politiker, kapitalister och företagsmagnater. Kanske knackar det på dörren mitt i natten varefter Du försvinner spårlöst; sådan är kapitalismen. Nej, troligen skulle jag välja att öppna ett soppkök där alla gatubarn skulle kunna få ett mål tillagad mat dagligen. För som Moder Teresa sade:

Tro inte att kärlek behöver vara märkvärdig för att vara äkta, vad vi behöver är att orka älska utan att bli trötta.

När man befinner sig i många tillväxtländer inser man snabbt att man skulle kunna ge bort allt man har och fortfarande så hjälper det intet. Jag har här lärt mig en mycket viktig tanke från Moder Teresa som jag gärna vill dela med mig av:

Om du inte kan hjälpa alla människor, hjälp då en.

I Sverige av idag med vår demokrati och politiska frihet är dock spridandet av socialismen den högsta välgärning Du kan göra. Det är som sagt en handling av osjälviskhet, omtanke och medkänsla. Ja, spridandet av socialismen är rena rama Moder Teresa verksamheten!

Sprid kärlek varhelst du går; låt ingen komma till dig utan att lämna dig lyckligare. /Moder Teresa

Medkänsla Socialism Rättvisa

8 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Men, hoppsan. Hur går detta ihop?

Martin Luther King var sannerligen ingen socialist.

Och Moder Teresa, denna ärkekonservativa människa. Tusen resor värre än dagens moderater i Sverige.

Att du åberopar dem för dina socialistiska ideal (de som ej går att förverkliga utan våld), det stämmer inte.

Jo, på ett sätt kan det hänga ihop: Om man erkänner att människor kan vara goda och sprida kärlek oavsett ideologisk stämpel.

När vi inser det kanske det finns hopp. Kärlek, rättvisa och medkänsla är målet för alla goda människor.
Men vägarna att nå dit skiljer.

Anonym sa...

Jätteintressant inlägg! Är mitt i min politiska orienteringsfas, pendlar fram och tillbaka mellan socialism, liberalism, kristdemokrati etc men jätte bra inlägg iaf.:)

Lars-Erick Forsgren sa...

Peter, jag nämnde aldrig kommunism i min kommentar.
Och jag strider för ett mänskligare samhälle på mitt sätt. Som ansvarskännande och medkännande socialliberal.

Moder Teresa var ärkekonservativ. Men hade sina goda sidor, vilket dock inte gör henne till socialist!
Martin Luther King var inte socialist, närmast socialliberal (vilket i o f sig i USA kan betraktas som "kommunist"), och kämpade för rättvisa.

Det du borde erkänna är att det finns människor som kämpar för goda saker, trots att de inte är socialister.
Eller kanske därför.

Lars-Erick Forsgren sa...

Självklart måste man se på det praktiska resultatet av hur en ideologi tillämpas. Det hjälper inte hur välmenande den än är i teorin när den i tillämpning leder till massmord, förtryck och fattigdom.

Det finns såvitt jag kan se bara ett land där socialismen tagit makten utan blodspillan, fusk eller kupper. Det var en period som socialisterna regerade i ISRAEL. Histadrut ägde stora delar av näringslivet etc. Den perioden blev inte så lång, eftersom de röstades bort, eftersom demokratin faktiskt bevarades. Sen blev partiet allt mindre socialistiskt också. Och jag gissar att det inte är många svenska socialister idag som ser Israel som ett föredöme och exempel på en socialistisk stat.
Men under en period var landet det, och det enda där socialismen segrat i ett demokratiskt val.

Slutligen är det bra att du nu erkänner att det finns människor med olika ideologier som kämpar för det goda. Jag vill nog påstå att de är många i olika partier.

Att den "samlade politiken" ändå leder fel är en helt annan sak. Vilket är ett tecken på att det inte är ideologierna som styr idag utan bara maktsträvan. Även inom vänsterpartiet, som ju just för att få makt vill samarbeta med det vederstyggliga borgerliga sossepartiet.

Anonym sa...

varfor inte:)

Medkänsla Socialism Rättvisa sa...

Alla citat är verkliga, och Martin Luther King myntade sitt i sin kamp för rättvisa till USAs svarta befolkning. På samma sätt är det tillämpligt i min kamp för de som har det sämre ställt i Sverige av idag. Moder Teresa engagerade sig som katolik i kampen för fattiga, utsatta och värnlösa människor, något som inte med bästa vilja i världen kan sägas om moderater eller de liberala!

Jag kan inte förstå att du alltid blandar ihop kommunism och socialism, det är två vitt skilda saker Lars-Erick. Socialism går visst att genomföra om alla öppnar sitt hjärta och frivilligt ger sitt bidrag till omtanke, medkänsla och rättvisa. Sverige var ett praktexempel på detta fram till slutet av 70-talet!

Om man bryr sig om människor vill man att alla skall ha det bra. Det förutsätter att de starka hjälper de svaga, de lyckosamma hjälper de mindre lyckosamma, de unga hjälper de gamla etc. De enda som har kvar något av dessa moraliska värden i dagens cyniska och egoistiska Sverige är vänsterrörelsen. Kom också Du Lars-Erick och hjälp till i kampen för en medmänskligare framtid!

Medkänsla Socialism Rättvisa sa...

Nej Lars-Erick, men Du hänvisar alltid till misslyckade kommunistiska länder som exempel på att socialismen inte skulle gå att genomföra utan våld, blod och död. Jag hävdar att dessa inte tjänar som exempel eftersom socialismen i grunden är en god ideologi som kännetecknas av omtanke, medkänsla och rättvisa för alla i ett samhällssystem. I denna strävan att genomföra något gott kanske man ibland missar målet, men man strävar åtminstone i rätt riktning!

Lars-Erick, jag erkänner villigt att det finns människor som kämpar för det goda även inom andra ideologier, men i dagens Sverige där cynismen och egoismen frodas är det tyvärr enbart vänsterrörelsen som står kvar och kämpar för medmänsklighet. Det är t.ex inte rimligt att kasta ut sjuka människor ur socialförsäkringssystemet när de inte klarar av att försörja sig p.g.a sjukdom. Det är inte rimligt att politikerna skall bestämma när en människa är tillräckligt frisk för att arbeta och därigenom diskvalificera en hel yrkeskår av läkare. Det är inte rimligt att familjen Reinfeldt erhåller skattelättnader på över 200 000 kr/år medan fattiga städerskan Rut inte erhåller ens en hundralapp. Det är inte rimligt att byggherren Fredrik Lundberg får 39 000 000 kr/år medan Du, jag och de flesta andra inte får ett öre vid avskaffandet av förmögenhetsskatten. Det är inte rimligt etc.etc.etc...

Medkänsla Socialism Rättvisa sa...

Om det vore så självklart att man måste se på det praktiska resultatet av hur en ideologi tillämpas, så tycker jag att Du per omgående skall sluta att vara liberal. Se bara på hur mycket lidande denna ideologi skapar för människor i Sverige av idag.

Jag tycker Du skall sluta prata strunt Lars-Erick, socialismen har aldrig lett till de saker Du nämner. Vidare så finns det massvis på exempel där socialismen bedrivs lyckosamt, och där socialismen segrat i demokratiska val. Se bara på vårt eget land Sverige; ändå fram till slutet av 70-talet är vårt land kanske det praktfullaste exemplet på en god och väl balanserad socialism. Vi har praktiskt taget ALLT gott att tacka socialdemokratin för i vårt land, åtminstone tills de svek socialismen och blev ett kvasiborgerligt parti. Det är därför det är så viktigt att stödja vänstern i kampen för att sätta ett vänstertryck på politiken och den kommande regeringen!

Sedan har jag ALDRIG förnekat att det finns människor med andra ideologier som också kämpar för det goda. Att jag skulle ha uttryckt något sådant är missfoster från Din paranoida verklighetsuppfattning. Däremot hävdar jag att dessa goda människor olyckligtvis har engagerat sig i andra människoföraktande ideologier som liberalism och konservatism. Vad alla allianssympatisörer egentligen behöver är att genomgå; "Omskolningsprogrammet för vilseledda allianssympatisörer". Detta kan med fördel arrangeras i den kommunala vuxenutbildningens regi!

Att vänstern vill samarbeta med sossarna är just för att inifrån kunna indoktrinera för en vänsterpolitik. Som nämnts ovan så har vi sossarna att tacka för alla goda framsteg i detta land. Det är bara det att de glömde den socialistiska ideologin för 30 år sedan!