Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

lördag 21 mars 2009

Allians och Östermalmssnyltare!

Det finns allt för många i vårt land som ondgör sig över människor som får tillbaka lite av vad de själva har varit med och betalat in, t.ex sjukskrivna, arbetslösa och pensionärer. Fredrik går i täten av klappjakten, våldför sig på våra gemensamma trygghetssystem och inför t.o.m särskilda straffskatter för redan fattiga och utslagna. Beröva dem det lilla de har är parollen och steget är inte långt till att införa nazitysklands gasbilar för att bli av med problemet. Men häng med här så skall jag ge mitt högst alternativa synsätt!

Om samtliga resurser i samhället är vår gemensamma egendom så borde ju också alla få vara med och dela. Låt oss säga att medelinkomsten för en hårt arbetande svensk är 25 000 kr/mån, hur mycket snyltar då Fredrik på våra gemensamma resurser med sina 130 000 kr/mån, och inte gör han särskilt stor nytta för pengarna heller. Chefen för Svenskt Näringsliv, Urban Bäckström, med sina över 400 000 kr/mån snyltar ännu värre, han snyltar med över 375 000 kr/mån, och postchefen skulle ha blivit en riktig storsnyltare med sina över 900 000 kr/mån. Ja herregud, hela Östermalm kryllar ju formligen av snyltare!

Vad är då en rättvis fördelning av samhällets resurser? Jag vidhåller att när alla bidrar utifrån sina förutsättningar och efter sin förmåga och sedan alla delar lika på resultatet, då har vi ett rättvist samhälle, inte förr. Nästa år går starten mot ett rättvisare samhälle, och med Din röst bär koalitionen ansvaret för att gå i täten för denna utveckling!

Glöm inte att också ta del av den helt underbart roliga parodin på kändisskapets absurditet som Ni hittar långt ned i den vänstra kolumnen, signerad ”James at War” efter Nickelbacks succéhit ”Rockstar”. Trevlig vecka!

Medkänsla Socialism Rättvisa

4 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Nå, nå. Nu tycker jag det är att göra det för enkelt för sig att kalla alla med högre inkomster än man själv har för snyltare. (Och det säger jag trots att jag aldrig kommit upp till vare sig 20 eller 25 tusen i månaden.)

Givetvis finns det många som gör rätt för både 40 och 50 tusen i månaden. De, liksom de som tjänar ännu mer, betalar ju också 20 % (minst, "värnskatten" finns ju fortfarande kvar!) mer i skatt än vad en normalinkomsttagare gör.

Samtidigt finns det faktiskt, det måste vi erkänna, människor som har jobb och är fullt friska som inte anstränger sig överhövan. De klarar sig på sin lön, gnäller en del, men vill inte jobba hårdare. Ibland av bekvämlighet, ibland då de inser att det knappt lönar sig.

Nej, problemet är inte så enkelt som du beskriver det. Men det beklämmande är de enorma skillnader som finns mellan de som faktiskt jobbar ungefär lika mycket. Jag menar då inte smärre skillnader, utan de enorma skillnader som uppstått de senaste säg tjugo-tjugofem åren. (De 20-25 år då det mesta tiden varit s.k. vänsterregering.)

Rugge sa...

Ja, fast en annan intressant slutsats av dina siffror är att en person med 50 kkr/mån betalar in nästan TRE GÅNGER så mycket skatt per år som en person som tjänar 25 kkr/mån.

Då är det ju tur att det finns höginkomsttagare som bidrar med så mycket skatter till vår välfärd.

Men hur många finns det egentligen? Du kan vara lugn, de är faktiskt inte så många som man kan tro. Endast 3,1% av alla vuxna svenskar har en inkomst på mer än 50 kkr per månad. Tre av hundra alltså. Tänkt om de var ÄNNU FLER, då skulle vi ju ha ännu mer skatt att fördela och bygga välfärd med.

Medkänsla Socialism Rättvisa sa...

Lars-Erick, nu förvränger Du vad jag sa igen så där lagom mycket för att passa Din egen inställning. Jag har inte kallat alla med högre inkomst än en själv för snyltare, utan det var en frågeställning om hur mycket man snyltar av samhällets gemensamma resurser när man har en högre inkomst än medelinkomsten för en hårt arbetande svensk löntagare, det är skillnad!

L-E, det här är faktiskt ganska ironiskt, tycker Du inte? Du är ju en riktig låginkomsttagare men försvarar lägre skatter och stora klyftor i samhället, och jag själv som har haft över 20 000 kr/mån och ett tag hade 500 kr/tim på Strömbackaskolan som konsult, vilket blir 80 000 kr/mån, jag försvarar högre skatter och kraftfullare fördelningspolitik. Det är ju nästan skrattretande!

Sedan vill jag rätta Dig när det gäller inkomstskatterna, de med 40-50 kkr/mån betalar inte 20% mer i skatt än en normalinkomsttagare. Korrekt uttryckt betalar man statlig skatt 20% på inkomster ÖVERSTIGANDE 340 896 kr och värnskatt 5% på belopp ÖVERSTIGANDE 507 096 kr, och det är en väldig skillnad. Dessa belopp avser inkomståret 2008 (tax.2009)!

Det ovanstående får följande exakta resultat för en person boende i Piteå kommun med 31,45% kommunalskatt exkl. kyrkoskatt och begravningsavgift samt med nedanstående inkomst:

Lön 25 000 kr/mån (300 kkr/år) ger efter grundavdrag en beskattningsbar inkomst på 285 600 kr, K-skatt 89 821, S-skatt 0 och V-skatt 0. Med ett jobbskatteavdrag på 13 691 ger det en total inkomstskatt på 76 130 kr eller 25,38% av bruttoinkomsten!

Lön 40 000 kr/mån (480 kkr/år) ger efter grundavdrag en beskattningsbar inkomst på 467 898 kr, K-skatt 147 154, S-skatt 27 820 och V-skatt 0. Med ett jobbskatteavdrag på 14 414 ger det en total inkomstskatt på 160 560 kr eller 33,45% av bruttoinkomsten!

Lön 50 000 kr/mån (600 kkr/år) ger efter grundavdrag en beskattningsbar inkomst på 587 898 kr, K-skatt 184 894, S-skatt 51 820 och V-skatt 4 645. Med ett jobbskatteavdrag på 14 414 ger det en total inkomstskatt på 226 945 kr eller 37,82% av bruttoinkomsten!

Som Du ser av ovanstående exempel så betalar en person med 50 kkr/mån endast 12,44% mer i skatt än en person med 25 kkr/mån. Däremot så är det helt rätt att säga att maximal marginalskatt för en person boende i Piteå kommun är 56,45%, således något mer än halva bruttoinkomsten!

Jag skulle vilja veta vilka det är Du anser som gör rätt för 50 kkr och mer i månadslön? Det skulle liksom vara intressant att veta! Naturligtvis håller jag med Dig Lars-Erick om att problemet inte är så enkelt som jag schablonmässigt beskriver det, men jag försöker ju vara provokativ. Ett problem i sammanhanget är t.ex hur man skall värdesätta utbildning och kompetens? Frågan kvarstår alltså; vad är en RIMLIG löneskillnad?

Jag håller däremot fullt ut med Dig om att det är beklämmande med de enorma skillnader i inkomst som har uppstått de senaste 30 åren, klyftorna har aldrig varit större och växer med alarmerande takt. Att skylla detta på vänsterpolitik är dock i mina ögon helt felaktigt för att inte säga billigt. Klyftorna i samhället tog fart när Ingvar Carlsson och Kjell-Olof Feldt bestämde sig för att övertyga svenska folket om att vissa måste tillåtas tjäna väldigt mycket pengar för att vi alla skulle få det bättre. Där började sveket mot såväl den vanlige Svensson som mot den socialdemokratiska ideologin, för att sedan bara fortsätta i ännu mer rasande fart inte minst under Göran Perssons ledning, som fullbordade förvandlingen av S till någon typ av kvasiborgerligt parti. Förresten blev ju Kjell-Olof Feldt moderat vad tiden led!

Nej, felet är att vi inte har haft någon vänsterpolitik de senaste 30 åren eftersom vänstern inte har haft något att säga till om. Låt oss därför se till att de verkligen får en chans att påverka genom ett kraftigt mandat från oss medborgare i nästa års val! Sköt om Dig L-E...

Medkänsla Socialism Rättvisa sa...

Det är ett bra förslag Rugge, då lagstiftar vi per omgående om en lagstadgad medborgarlön för alla på 50 kkr/mån :)