Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

tisdag 29 september 2009

Reglera media!

Vet Du att Du dagligen blir indoktrinerad av borgerlig högerpropaganda för att gynna alliansregeringen?

Detta sker inte enbart tack vare alliansregeringens skickliga mediestrategi utan det ligger också mäktiga kapitalistiska ägarintressen bakom vars högsta önskan är att Du skall rösta på ett för dem fördelaktigt alternativ som befäster de ekonomiska orättvisorna och maximerar profiten.

Dagligen pumpar tidningar som regeringsorganet Pravda, öh förlåt, Dagens Nyheter menar jag förstås och moderata Svenska Dagbladet dig full för att Du skall göra ett för dem vinstgivande val. Tv stationer som TV4 och t.o.m TT drivs för att Du skall välja en orättvis högerregering.

Hur ser då ägarstrukturen ut inom medievärlden? Enligt bloggen Mediakoll ägs de stora dagstidningarna huvudsakligen av tre hyperkapitalistiska intressenter som gör allt för att pracka på Dig sina idéer. SvD och Aftonbladet ägs av Schibstedkoncernen, DN, Expressen, Kvällsposten, GT och Stockholm City ägs av Bonnier medan Metro ägs av Kinnevik. Som om inte det vore nog ägs TT av dessa intressenter gemensamt!

Inom TV ser det inte så mycket bättre ut där TV4 ägs av Bonnier och Schibsted, TV3, ZTV & Viasat ägs av Modern Times Group och Kanal 5 ägs av SBS Broadcasting. Samtliga även här hyperkapitalistiska intressenter. Till och med filmbolagen SF och SandrewMetronome ägs av Bonnier respektive Schibsted!

I bibeln frågas ofta om Gud eller mammon styr din tro och frågan vi onekligen ska ställa oss här är huruvida politisk ideologi eller massmedial kapitalistisk indoktrinering skall styra ditt politiska val. Vill vi verkligen ha en utveckling liknande den i USA eller är det dags att reglera media?

Lyssna även på veckans roliga video nere till vänster "Rövare Reinfeldt Och Hans Rövarband"! Cred till In Benny We Trust...

Medkänsla Socialism Rättvisa

8 kommentarer:

Raoul PETE Joacim parfalk sa...

haha DU TYCKS vara ANSTÄLLD av ZIONS Folkpartist HÖGER massmedia du för HUR Reglera något som de SEDAN UTNYTTJAR VÄRRE Reglerat som de VILL dva IPRED lagstifta som LOSERS

Lars-Erick Forsgren sa...

OK, indoktrinering förekommer. Om än i olika grad.
Vi får inte heller glömma att hur vi ser på den beror på våra glasögon. Din invändning kan spegelvändas av en massa moderatet, som anser att SVT och SR är rena kommunistfästena med ohöljd socialistpropaganda.

Men visst har det under senare år blivit dels aningen bättre i SVT och SR. Och lite sämre i stora delar av främst rikspressen. Och i någon mån i kommersiell teve. Där är det dock mest allmän fördummning som gäller, knappast medveten högerpropaganda. Bara konsumera mera.

Dock, min motfråga blir: Vem ska då reglera media, om de bör regleras?
Ja, naturligtvis blir det ju makthavarna! Vilket ju är regeringen (oavsett vilken det är)!
Alltså skjuter du dig själv i foten med kravet om reglering.

All regelering går efter maktens önskemål.
Det sista som ska regleras är därför media. Det som krävs är en självsanering efter gamla, bortglömda journalistiska principer.

Ett tecken på risken med att regelra är hur makten ju nu i hisnande fart försöker reglera det nya mediet internet efter sitt huvud. Det är ju så hemskt om folk får tycka och tänka själva.

Vi ser också att den röda röran inte menade något med sitt motstånd emot FRA-lagen, de svävar på målet nu inför avgörandet i oktober. De vill alltså kunna reglera efter sitt huvud. Reglera blir direkt eller indirekt detsamma som att censurera-
Oss medborgare och vår frihet att tänka och tycka är det sista makthavarna tänker på.

Oavsett om de betecknar sig som höger/moderater eller sossar/vänster.

Lars-Erick Forsgren sa...

Peter, helt kort. Jag har en något utförligare text kring detta på min blogg.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/09/reglering-blir-maktens-censur-av.html

Just nu vill jag bara även rekommendera Farmorguns blogg, och i detta fall till exempel denna länk:
http://farmorgun.blogspot.com/2009/09/skam-den-som-ger-sig.html

Det är en mycket alert och analytisk kvinna, envis och kunnig, och med brinnande intresse för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Läs henne, dagligen!

Regleringar av media (i den form du verkar förespråka) tror jag inte på, trots din plädering. Kanske hinner jag ngn ggn återkomma till ämnet. Här el på min egen blogg.

Lars-Erick Forsgren sa...

Peter, du skriver i affekt. För givetvis vet Du att som liberal är jag inte nöjd med högervridning. Liberal = vänster.
Men, vänster är inte lika med socialist.
Socialism = tvång, att den nya överklassen (dvs partiets elit) ska bestämma vad folk ska tycka och tro, en elitistisk ideologi som inte har något med demokrati att göra.
SR refererar utspel och förslag från båda sidor. Utan millimeterrättvisa, men ganska bra fördelat. Att en exponering av en sidas förslag inte är lika med propaganda ger du ju själv bevis för, du reagerar negativt! Bra!

Du är ju ekonom, så då borde du veta att det är liberalismen som faktiskt gett bröd på bordet för de breda massorna. Liksom tillfälle till utbildning och kunskap, det är viktiga redskap för en verklig demokrati, en deltagande demokrati i motsats till socialismens kommando-diktatur.
Hälsa Ivy.

Dennis Nilsson sa...

Om du är så missnöjd med denna indoktrinering, så varför startar du inte egna medier?

Slå dina påsar ihop med andra likasinnade och starta den media du saknar. Ex-vis en webbradiokanal är inte alltför dyrt att starta upp och driva.

Här finns gratis mjukvara:
http://www.oddsock.org

Jag jobbar själv inom media, som når minst en halv miljon innvånare. Det är visserligen inte inom någon av jättarna, men det är ingen som talar om för mig, och de övriga som arbetar med det här, vad vi skall säga och inte säga.

Att reglera media mer än vad vi har redan gjort skapar ännu mer av "Husbondens Röst", så där har Lars-Erick en poäng. Att göra tvärtom, att avreglera allt ger också samma sak.

Att sitta med armarna i kors och förvänta sig att någon annan gör det åt en, kommer man inte någonvart med.

Och så har du full frihet att vidga vyerna, ifall du verkligen vill det.

Det finns tusentals radio- och TV-kanaler som sänder via Internet, där du till och med själv kan välja vad du skall bli indoktrinerad med.

Kanske skulle Thom Hartmann Show passa dig i smaken; http://www.thomhartmann.com
Det kan tidvis gå ganska hett till när debattens vågor går höga.

Medkänsla Socialism Rättvisa sa...

Med denna artikel vill jag belysa obalansen och snedvridningen inom massmedia och föra upp ämnet på dagordningen, så det är bra att så många som möjligt kommenterar.

Vad gäller Dig Raoul så vill jag betona även om jag har lite svårt att läsa det Du skriver, att jag är emot såväl FRA som IPRED vilket också klart framgår på annan plats i denna blogg.

Sedan vad gäller Dig käre gamle antagonist L-E så vill jag kommentera att såväl SVT som SR är public service företag och skall därför värna och säkerställa balans och opartiskhet. Tycker man att dessa kanaler framför socialistpropaganda, ja då måste man verkligen bära som Dina, liberala eller blå solglasögon eller varför inte svarta! Som Du även märker L-E så ger jag inga svar utan vill som sagt föra upp ämnet till debatt. Vi rör oss också här i känsliga marker eftersom jag starkt värnar yttrandefriheten. Dock kvarstår faktum att obalansen är oerhörd och högerindoktrineringen därför uppenbar. Som jag ser det så finns det bara två vägar att komma till rätta med problemet och åstadkomma balans: det ena är att överflytta hälften av medierna i motpartens ägo och det andra är att utforma ett regelverk som medierna får förhålla sig till. Det senare kan exempelvis låta sig göras genom att även TT blir ett public service företag, begränsningar mot politiska ståndpunkter annat än på särskilt avsedd plats t.ex ledarsidorna i tidningarna samt kvotering av respektive medies politiska utrymme så att alla politiska partier får samma möjligheter att framföra sina synpunkter och politiska program. Detta skulle varken vara ett hot mot yttrandefriheten eller censur utan enbart regler för att främja balans i den politiska informationen! Välkommen med ytterligare förslag i ämnet...

Medkänsla Socialism Rättvisa sa...

Nej, som liberal förstår jag att Du inte vill ha balans utan är nöjd med högervridningen. Själv är jag arg eftersom jag som tidigare var trogen radiolyssnare inte längre kan lyssna eftersom Ekot hela tiden spyr ut allians propaganda. Vad är det för frihet när en vanlig människa inte kan lyssna på radion längre! Sedan så har liberalismen aldrig gett mat på bordet och rättvisa villkor för de sämre bemedlade i samhället utan bara möjligheter för kapitalet och eliten att utnyttja den breda massan d.v.s vanligt folk. Hälsa familjen!

Medkänsla Socialism Rättvisa sa...

Det är så roligt att få synpunkter så att jag håller på att krevera. Som sagt presenterar jag ingen lösning, möjligen ett antal förslag och jag förväntar mig att debattens vågor ska gå höga i ett tabubelagt ämne som detta. Förutom kommentarerna här på bloggen har jag t.o.m fått ett antal mail, somliga negativa men somliga också positiva som vill använda artikeln i sina lokala medier för att debattera ämnet. Jag är rörd, tack så mycket!

Till Dig Lars-Erik måste jag bara få skicka en påminnelse om att jag är en marknadsinriktad demokratisk socialist och i detta finns inte en gnutta tvång. Vore det sedan så fel med en 50/50 balans av ägandet inom media precis som är fallet med den politiska opinionen mellan blocken? Jag tror att det skulle främja både kvaliteten på informationen samt den politiska debatten!

Jag håller till fullo med Dig Dennis i att den massiva informationen på nätet gör detta till en unik och balanserad träffpunkt. Sedan kan man ju också precis som Du säger helt efter eget kön välja vad man vill bli indoktrinerad med. Nätet är på detta sätt en fantastisk företeelse!