Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

lördag 5 december 2009

En Dörr In – Samlat stöd för en fungerande arbetslinje!

Så kom då under veckan presentationen av den rödgröna koalitionens sjuk- och arbetspolitik – En Dörr In. En politik som kombinerar alliansens jobblinje med samhälleligt socialt ansvar och alla medborgares möjligheter och rätt till delaktighet, ett mycket bättre alternativ än alliansens men långt ifrån bra.

Här tillåts nämligen de socialliberala falangerna inom S styra och ställa, personer som för länge sedan har svikit vanligt folk. Vad vi behöver är inte en ny arbetslinje utan en linje som försvarar människovärdet som sådant, och en del av detta människovärde är att tillåtas vara sjuk när man är sjuk.

Den första bakläxan är således den genomsyrande andan att även sjuka människor ska ”ha rätt att” arbeta. Fel! Principen om människovärdet säger att en sjuk människa ska ha rätt att vara sjuk.

Den andra bakläxan gäller uttrycket ”vi är övertygade om att alla i grunden vill och kan arbeta”. Fel igen! Faktum är att alla inte kan arbeta även om de så vill. Tvärtom finns det många allvarliga sjukdomar som förhindrar all form av arbete, somliga sjukdomar är också kroniska och livsvariga. Dessutom finns det många sjukdomar där all form av arbete allvarligt försämrar den sjukes allmäntillstånd. Meningen i sig är en skymf mot dessa grupper och motsvarar varken principen om människovärdet eller vanlig mänsklig medkänsla!

Den tredje bakläxan gäller uttrycket ”ingen människa är så svag att hon inte kan bidra, och ingen människa är så stark att hon aldrig behöver andras stöd”. Återigen fel! Det här är en variant av Marx ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”, dock tyvärr långt ifrån lika bra. Enligt ovanstående motivering finns det människor vars sjukdomstillstånd gör att de inte kan och inte bör arbeta alls. Dessa människor omfattas av Marx tes ”efter förmåga” men tydligen varken av alliansens eller av koalitionens arbetslinje.

Vad vi behöver är en politik som återställer principen om människovärdet, eller som bloggaren Nemokrati kommenterade på koalitionens hemsida: ”Det handlar inte om att människan till varje pris ska arbeta för att få ett värde, man måste värna människovärdet som sådant. En människa är mer än bara sitt producerade arbete.”

Det samlade betyget blir således; gå hem, riv upp och gör om. Det MÅSTE noteras en ACCEPTANS i förslaget för människovärdets princip. Godkänt ges däremot till antydningen om avskaffandet av bortre tidsgränser.

Medborgarnas krav på en rejäl sjukförsäkring kvarstår. Rätten till ekonomisk trygghet och omfattande av sjukförsäkringen ska uttryckligen befästas oavsett den tid det tar att åter bli arbetsför och också garanteras i de fall sjukdomen är av sådan art, kronisk och livsvarig att pension är nödvändig.

Rättssäkerheten ska återställas, FK-läkarna avskaffas och makten ges tillbaka till de behandlande läkarna, de som verkligen förutsätts kunna bedöma en sjukdoms inverkan på arbetsförmågan. Om förändringar ska genomföras ska detta ske genom nya riktlinjer för läkarnas arbete baserade på medicinsk forskning och verklig sakkunskap.

Frågan vi alla ska ställa oss och särskilt våra politiker, är vad det är för samhälle vi håller på att skapa där människor inte orkar leva längre. Materiell levnadsstandard och mer arbete innebär inte nödvändigtvis ökad livskvalitet. Medan Ni funderar på det ska sjukförsäkringen återställas!

Medkänsla Socialism Rättvisa

Promotion: Politometern Intressant

8 kommentarer:

Mats Eriksson sa...

Ett ämne och åsikter jag ofta behandlat själv! Dessutom ett rått och cyniskt system jag själv är drabbad av! Dock har jag nu fått "dispans" från att arbeta tills jag stupar, via JUG i en förening där jag kan hjälpa och stötta andra i liknande situationer, något jag rekommenderar andra i en desperat situation att göra också, arbete efter egen förmåga! Jag är extremt motiverad att bekämpa denna nynazistiska utrotningspolitik och ideologi!
Det är är fruktansvärt rått och cyniskt med denna arbetslinje oavsett vilken färg de behagar sätta på den kålsuparna i riksdagshuset!

MvhME/Mats

Hannelore sa...

Det var en bra analys.

Trist med denna begränsade och ofta skrämmande människosyn som döljer sig bakom mantrat om arbetslinjen.

Vem bidrar mest? En person som tillverkar bomber eller en sjuk som tröstar en annan sjuk som är i kris?

Anonym sa...

Tack för en mycket bra kommentar på de Röd-grönas politik.

Ser också en stor fara i att de fortsätter på Alliansens spår om de inte inser att problemet INTE ligger i att sjuka tillåts ersättning under sjukdom.

Problemet ligger i att arbetsmarknaden ratar sjuka och funktionshindrade (det krävs presentation på ganska så höga nivåer för att vara eftertraktad), vilket har lett till att även de som klarat ett anpassat arbete inte har fått något. Vare sig hjälp eller stöd eller varit efterfrågade på arbetsmarkanden.

Det har man från politiskt håll valt att blunda för, och istället valt att sätta fokus mot de sjuka och att även de som inte klarar ett arbete tvingas ur sjukförsäkringen.

Lars-Erick Forsgren sa...

http://fridholm.net/2009/12/06/en-dorr-in-eller-manga-vagar-ut/comment-page-1/#comment-29164

http://farmorgun.blogspot.com/2009/12/pp-lok-for-en-battre.html

MJ sa...

Hej!

Jag undrar bara? Om någon har orkade läsa så mycket text.. inlägg?
Jag vill gärna läsa min orkade inte... hehehe!
Ha en skön och lugn andra advent helg!

hälsningar Khim från GÖteborg..

Anonym sa...

hej...
där kan alltid göras något bättre.. även för dom rödgrönna... Men en sak är säker, och det är att det hjälper ju inte att skicka dom sjuka ut på arbetsmarnaden, när dom inte är färdigbehandlat, eller friska nog för att klara av det ju...
bort med den borta gränsen som du skrivar att dom rödgrönna vill av med JA!!!
sen behandlingsgaranti till ALLA.. psykvården lidar verkligen nu, men i den modererata värld finns inte "psykisk sjuka" där finns bara fuskare... FEL...
det är som med skattesmitare.. är där en möjlighet vill där ALLTID finnas 1-5% som vill försöka att fuska till sig lite extra pengar... men kom ALLDRIG och säg att det kan löna sig att inte jobba och vara sjukskriven... FEL... livet som sjukskriven är inte alls kul.. det nästan forvärrar tillståndet att ha så lite pengar att det mesta av ens tid går på att tänka på hur man klarar sig igennom månaden, i stället för att fokusera på "sjukdommen" och behandla den med vad som nu krävs, om det er en psykolog, medicin, uppträning, stöd m.m...

mvh. chris

Anonym sa...

I will not approve on it. I think nice post. Expressly the title attracted me to study the sound story.

Medkänsla Socialism Rättvisa sa...

Jaha, ser att gamle L-E har varit inne med liberala länkar. Jag förstår inte hur man kan vara så ignorant för människors lidande som i mångt om mycket har orsakats av just detta nyliberala tänkande. Gör nåt vettigt istället, t.ex bekämpa den sadistiska regeringen och framför konstruktiv kritik mot det rödgröna förslaget. Jag har förresten just räknat ut att jag genom åren har betalat in över 2 miljoner i avstått löneutrymme, pengar som alliansen nu har STULIT genom att ge mig en försäkring som inte ens hundarna vill pinka på. För de pengarna skulle jag vid behov ha kunnat vara sjukskriven i 20 år. Återställ sjukförsäkringen eller ge oss våra pengar tillbaka!