Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

lördag 28 november 2009

Howell – Liberal arbetsmarknadspolitik fungerar inte!

Att arbetsmarknads regleringar och alltför generösa bidragssystem orsakar hög arbetslöshet är en liberal myt som effektivt tillbakavisas av David R. Howell, professor i ekonomi och andra ledande ekonomer från sju Nordamerikanska och Europeiska länder i boken ”Fighting Unemployment: The Limits of Free Market Orthodoxy, Oxford University Press”.

Man visar här konsekvent att det inte blir fler jobb genom lägre löner, svagare fackföreningar, decentraliserade avtalsförhandlingar, lägre arbetslöshets ersättningar och otrygga anställningsvillkor. Det finns helt enkelt inga bevis för detta trots att vår alliansregering verkar vara övertygad om att så skulle vara fallet. Det enda som skapas är istället inkomstklyftor och ökad misär.

Framgångsrika koncept har istället varit effektiv makroekonomisk samordning, efterfrågestimulerande åtgärder, förnuftiga avtalsförhandlingar, starka fackförenings- och arbetsgivarorganisationer, en konsekvent blandning av penning-, skatte- och lönepolitik, en aktiv arbetsmarknadspolitik genom förmedlingstjänster, arbetsrelaterad utbildning och träningsprogram, anpassning till ny hög teknologi samt stabil politisk ledning såväl som en samhällelig anda av samförstånd.

Alliansregeringen hänvisar ofta till att om människor bara tjänar mer på att arbeta så kommer arbetslösheten att sjunka. Efter massiva studier av OECD data visar däremot Howell m.fl att inga som helst bevis föreligger för något samband mellan lönenivå och sysselsättningsnivå. Tvärt emot Maud Olofssons förslag visar man också att det inte blir fler jobb genom att sänka ingångs lönerna, det har man redan försökt i både USA och England utan att lyckas.

Det hänvisas även ofta lögnaktigt till Irland som ett lyckat exempel på liberal ”s.k” jobbskapande politik. Andrew Glyn påvisar istället i boken hur Irland åstadkom sin tidigare osannolika förbättring på arbetsmarknaden utan att förfalla till OECD’s neo-liberala recept på arbetsmarknadspolitik. Framgångarna skördades inte genom ökade inkomstskillnader, sänkta bidragssystem eller avregleringar utan genom samordnade och reglerade löneförhandlingar.

Andra länder som analyseras är Canada, Nya Zeeland, Spanien, Holland, Tyskland, Danmark och Sverige med likartade slutsatser; trots höga skattenivåer, generösa socialförsäkringar och låga inkomstskillnader kan arbetslösheten bringas på fall men inte genom liberala påfund och idéer. Det du, Fredrik!

Medkänsla Socialism Rättvisa

Inga kommentarer: