Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

lördag 26 december 2009

Tillsatser i överflöd!

Från början tänkte jag att min blogg skulle handla om allt möjligt och inte bara politik vilket tyvärr effektivt har förstörts av den här eländiga regeringen som inte lämnar någon rast och ro. Eftersom det nu är jullov i politiken tänker jag därför passa på att lägga upp en del andra funderingar.

Köpte för ett tag sedan en stor burk av Gourmet Service smögenröra, läste på etiketten och hör här vad den innehöll: stabiliseringsmedel E412, stabiliseringsmedel E415, konserveringsmedel E202, konserveringsmedel E211, konserveringsmedel E260, färgämne E110, färgämne E120, färgämne E160c, färgämne E170, smakförbättrare E621 och sorbitol. Alltså inte mindre än 11 tillsatser!

Eftersom detta är en känslig produkt så har jag full förståelse om man använder ETT konserveringsmedel men inte som i det här fallet elva olika tillsatser. För kännedom får enligt livsmedelsverket enbart godkända tillsatser användas i den utsträckning som det är nödvändigt för livsmedlets hantering eller är av värde för konsumenten. Företaget har avböjt att svara på mitt mail i vilken utsträckning detta är i överensstämmelse med gällande regler.

Ett annat välkänt exempel är saften Fun light som är kemiskt fri från naturliga råvaror. Här följer tillsatserna från en av deras produkter: surhetsreglerande medel E296, surhetsreglerande medel E330, stabiliseringsmedel E414, stabiliseringsmedel E415 xantangummi, E445 glycerolestrar av trähartser, sötningsmedel E955 sukralos, E950 acesulfam-K, aromer, konserveringsmedel E202 kaliumsorbat, antioxidationsmedel E300 och färgämne E150d sockerkulör via ammoniaksulfitprocessen!

Jag hörde en mamma som gav sina barn Fun light dagligen och barnens skola var överlycklig eftersom man sparar belysning då barnen är självlysande. När jag för ett tag sedan av misstag köpte Pepsi Maxi blev jag tvungen att slänga den odrucken eftersom den smakade så förskräckligt. Är man diabetiker är det då inte bättre och godare att dricka osötat?

Vad vi alla kan göra är naturligtvis att undvika att köpa produkter som dessa och därigenom tvinga företagen att producera bra produkter istället för skräp.

För övrigt ska regeringen avsättas och sjukförsäkringen återställas!

Gott Nytt År!

Medkänsla Socialism Rättvisa

Promotion: Politometern Intressant

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med att det är för mycket tillsatser i det vi äter! detta måste få ett slut!

Anonym sa...

Hej.. jag brukar att skämta med E-nummerna...
Är där UNDER 10 i en produkt, ja då kallar jag det för en "bra" vara... allt över 10 är "inte" så bra hehe..
Ej skoj åt sidan... Sorbitol är ju mycket värre än vanligt socker ju.. och kroppen rensar det inte.. det vill säga att det går rakt igennom kroppen och ut i vattnet m.m...
Försök att kolla på studentbröd / dammsugare hur mycket E. dom har i sig...
Och kolla hur många produktar dom slänger i E621 smaks förstärkare..
Dom användar allt för mycket av dessa E...

Mvh chris