Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

lördag 14 november 2009

FRA, Ipred och Integriteten!

Så har vi då äntligen ett parti som i sin valplattform klart värnar den personliga integriteten till skillnad mot den sittande alliansregeringen. Om man som väljare har kurage att slänga förlegade och förutfattade meningar åt sidan måste Vänsterpartiet framstå som mycket lockande och vara ett självklart alternativ för frihet och rättvisa.

För de medkännande människor som inte bara tänker på sig själva utan också värnar andra människors välfärd samt vill se ett större socialt samhällsansvar måste partiet te sig än mer tilltalande. Jag citerar ur valplattformen:

(38) Alla människor har rätt till en bred privat sfär som skyddas på praktisk och principiell grund. Det måste vara en grundsten i ett fritt, demokratiskt samhälle. Den smygande utvecklingen mot ett kontrollsamhälle är en realitet. Den måste vändas. Vi kan inte titta på och i efterhand säga att det ”bara blev så”. Det behövs en frihetsrörelse för personlig integritet.
(39) Lämna Internettrafiken i fred: Vänsterpartiet kräver att den så kallade FRA-lagen rivs upp. Principen att massavlyssning utan konkret brottsmisstanke inte ska förekomma är självklar. Vi vill också få bort den så kallade Ipred-lagen som ger film- och musikindustrin rätt att begära ut personlig information om människors Internetanvändande. Det undergräver rättssäkerheten och kränker människors integritet. Risken är dessutom mycket stor för att den information som samlas in skulle kunna användas i bredare politiska och sociala övervakningssyften. Hysterin runt fildelningen har redan lett till orimliga straff. Istället för att jaga människor som delar med sig, vill Vänsterpartiet bygga upp digitala bibliotek för film och musik.
(40) Låt oss kommunicera i fred: Det är inte vilken teknisk lösning vi använder för att kommunicera som är det viktiga – det viktiga är att vi måste kunna kommunicera med andra människor, utan att staten tar sig rätten att kolla oss. Vänsterpartiet vill därför ha en samlad lag om allmän kommunikations hemlighet.
(41) Inget snokande på jobbet: Arbetsgivares metoder för att kontrollera och övervaka de anställda blir allt grövre. Krav på utdrag ur brottsregister, urinprov, avlyssning av telefonsamtal och kontroll av e-postmeddelanden blir allt vanligare och gör det allt svårare att hävda sin integritet på jobbet. Vänsterpartiet vill införa en samlad lag om integritetsskydd i arbetslivet.

Frågan är bara vad som händer med alla goda föresatser i samarbetet med Socialdemokrater och Miljöpartister? Trots detta är initiativet berömvärt och länder till heder; månne det Nya Partiet för Vanligt Folk?

Veckans lästips: Östersundsposten – Svenska-sjukregler-hårdast-i-världen!

Medkänsla Socialism Rättvisa

Inga kommentarer: