Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

söndag 8 november 2009

Tal till Kristallnattens åminnelse!

Vän och kamrat, käre läsare.

Vi samlas idag i tanken till en åminnelse över Kristallnatten, för att hedra dess offer, men också för att stämma till insikt om främlingsfientlighetens framfart i Sverige av idag.

När SA’s brunskjortor den 9 november 1938, efter Goebbels förslag, släpptes loss som repressalie för attentatet mot diplomaten Ernst vom Rath, tog det formen av en riksomfattande pogrom.

Ett hundratal människor av judisk börd mördades, 20-30 tusen arresterades och internerades, 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades.

Du frågar kanske Dig själv; vad har det med mig att göra? Och ställer därigenom precis samma fråga som de flesta folktyskar då ställde!

Främlingsfientlighet, diskriminering och rasism kommer nämligen inte genom ett plötsligt trollslag, utan genom en smygande samhällelig röta som sakta förtär all medmänsklig värme och kärlek.

Tyskland var precis som Sverige, av tradition ett demokratiskt land där människor av judisk börd levde ett gott liv med tidigt erhållna fullvärdiga medborgerliga rättigheter, något som de inte garanterades i många andra länder.

Nära sex år före Kristallnatten, efter det nazistiska maktövertagandet i januari 1933 påbörjades förföljandet av judar, som efter Hitlers modell fick klä skott för Tysklands alla olyckor.

Folktysken i gemen frågade sig; vad har det med mig att göra?

Genom Nürnberglagarna i september 1935, tre år före Kristallnatten, berövades människor av judisk börd sitt tyska medborgarskap och s.k blandäktenskap blev i lag förbjudna.

Folktysken frågade sig åter; vad har det med mig att göra?

Vid Kristallnatten, blodets och det krossade glasets natt för 71 år sedan, frågade sig folk; vad har det med mig att göra?

Kristallnatten inträffade ett år innan Aktion T4 som berövade livet av över 200 000 sjuka och handikappade, tre år före de första gasningsexperimenten i Auschwitz och 3½ år innan de första tågen rullade in i Treblinkas fruktade förintelseläger.

Vanligt folk frågade sig; vad har det med mig att göra? Jag har det ju bra, min regering premierar mig, jag får ju vara med och dela på överskottet!

Den främlingsfientliga rötan och föraktet för de svaga kommer i sanning långsamt och förtäckt!

Vi ser åter de främlingsfientliga stämningarna breda ut sig; genom Sverige Demokraternas uppgång i opinions siffrorna, genom flygblad i våra brevlådor och genom klistermärken på väggar, dörrar och entréer.

Detta är heller inget nytt! I efterkrigstidens Tyskland behövde man någon att skylla alla svårigheter på och fann Juden. I Sverige av idag har våra syndabockar blivit sjuka, arbetslösa, pensionärer och invandrare.

Vi har idag en regering som har omvandlat människoföraktet till politik. En regering som spelar på allas våra sämsta sidor. En regering utan någon form av medkänsla, omtanke eller empati.

Nu frågar Du Dig förhoppningsvis; vad kan jag göra?

Det är få förunnat att ställa sig upp och försvara mänskliga ideal om omgivningen tycker annorlunda. Det är få förunnat att våga försvara den mobbade och utstötte. Det är få förunnat att försvara invandrare, sjuka, arbetslösa och pensionärer.

Är Du en av dem så gör Du det i varje situation där så är nödvändigt. På detta sätt ger Du Ditt bidrag i kampen för ett mer medmänskligt samhälle.

Något vi däremot alla kan göra är att göra ett mänskligt och socialistiskt val i september 2010!

Valet är Ditt!

Medkänsla Socialism Rättvisa

Inga kommentarer: