Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

onsdag 20 januari 2010

Sjukförsäkring & valseger!

Så har då koalitionen presenterat sitt förslag till ny sjukförsäkring. Jag tänker inte gå igenom detaljerna, dessa hittar Ni HÄR, utan enbart kommentera; Starkt jobbat, detta vinner Ni valet på!

Förslaget verkar som sagt riktigt bra utifrån min initiala uppfattning, men till detta bifogar jag en brasklapp för framtida åsiktsjusteringar. Äntligen ämnar man fokusera och satsa resurser på att åtgärda de bakomliggande orsakerna till ohälsa och sjukskrivningar, vilket är ett helt fantastiskt första steg mot ett friskare och därmed produktivare samhälle. Även om inte alla sjukdomar är arbetsrelaterade så bör detta på sikt bidra till lägre sjuktal.

Bort med tidsgränser, åtgärda bakomliggande faktorer och bered väg för friskare, lyckligare och tryggare medborgare som samtidigt får en skäligare ersättning under sjukdom och rehabilitering. En utmärkt kombination av ansvar och rättigheter!

Extra plus för att man i medmänsklighetens namn ämnar rädda de som nu faller offer för de inhumana reglerna, därmed diskvalificerar man också tydligt inför väljarna regeringens omänskliga politik. I Frankrike skulle motsvarande allianspolitik ha vållat revolter och uppror men inte i menlösa Sverige. Alliansen må vara den enda regering som förmår lura en hel befolkning på en vettig sjukförsäkring mot en allmosa i plånboken utan att avsättas, men koalitionen är den enda som förmår återställa den, om än i reformerat skick.

Ett minus är dock bristen på acceptans för livsvarig funktionsnedsättning vilket yttrar sig i 58 års gränsen och bristen på möjlighet till hel sjukpension. Med tiden bör detta ändras till en möjlighet att användas restriktivt i särskilt trängande fall.

En allmän svaghet i förslaget är även eftergiften för kritikerna av det gamla systemet och den populistiska anpassningen för att vinna bred förankring men i mångt om mycket handlar detta också om hur förslaget omsätts i praktiken. "Arbetslinjen" måste ersättas med "Människovärdets Princip" och vår historia av överbelastning bör ihågkommas varför följande devis kan vara på sin plats;

Inget samhälle fungerar utan arbete men inget samhälle fungerar heller genom bara arbete. Ett arbete måste vara meningsfullt och stimulerande för att inverka berikande annars är det enbart nedbrytande. En människa är mer än bara sitt producerade arbete!

Jag har framfört berättigad kritik i ett tidigare inlägg men det är nu dags att sluta upp bakom förslaget. Praktisk tillämpning och nödvändiga justeringar gör vi under resans gång; det är dags att avsätta alliansen, en skamfläck i vår nations historia!

Snyggt jobbat, valsegern är vunnen!

Medkänsla Socialism Rättvisa

Promotion: Politometern Intressant

2 kommentarer:

silvertörne sa...

Håller med, det rödgröna förslaget lät i alla fall bra så långt. Och jag hoppas verkligen att det blir bra i praktiken också. Fast å andra sidan kan det helt enkelt inte bli värre än alliansens utförsäkringslag.

Tycker det är märkligt att alliansens förespråkare så samfällt hävdar att allt är bra och tipp topp. De utförsäkrade som hamnar "i kläm" försvinner ju knappast bara för att Reinfeldt, Axén och Husmark Pehrsson vägrar nämna dom...

Anonym sa...

Ja det är rätt konstigt med tanke på dom kallar det för rehabiliteringskedjan men där finns ju inte någon läkare/psykologer/sjukgymnaster på AF..
Även om en eller annan moderat sag till mig på Veronica Palms blogg att där finns alla dessa personer till rådighet på AF!!

Det enda dom vil har folk ska göra på AF det är att söka ett jobb och misstolka folks sjukintyg / läkarbedömning, pga staten vil spara lite pengar...

Jag hittade denna film på youtube vart dom sammanliknar hitler / reinfeldt med denna sjukförsäkringshistiorie..
Den är värd att kolla på om du har tid...

http://www.youtube.com/watch?v=3O3WwKJMNaU

Mvh. Chris