Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

tisdag 2 december 2008

Bidrag byts mot återbetalning

Den gemensamma välfärden behöver ett nytt synsätt och ett nytt uttryck för att erhålla större förståelse och acceptans från allmänheten. Eftersom egoism och själviskhet sprider sig som ett gift i samhället, har begreppet ”bidrag” för många människor fått en felaktig och negativ klang. Detta utnyttjas också till fullo av alliansen som spelar på begreppet och även myntar egna uttryck som ”utanförskap”. Utvecklingen har gått så långt att människor har omprogrammerats och alienerat sig från den socialistiska tanken. Ingen tänker längre på sin nästa utan enbart på sitt eget välbefinnande.

Vi bidrar alla till den gemensamma välfärden och att erhålla ersättning vid arbetslöshet, sjukdom, pension, föräldraledighet etc. kan ses som ett uttag från denna välfärd, en form av ”återbetalning”. Det nya uttrycket visar också med all önskvärd tydlighet att det faktiskt är ett uttag av tidigare insatta medel. Vi måste övertyga och omvända människor till de socialistiska idéerna om medkänsla, omtanke, social- och fördelningspolitisk rättvisa samt gemensam välfärd. Det är en lång process som ständigt behöver underhållas, men detta kan ses som ett första steg. Om alliansen kan mynta nya orättvisa uttryck så kan även koalitionen mynta nya rättvisa uttryck.

Precis som ”bidrag” konsekvent byts ut mot ”återbetalning”, kan ”bidragstagare” bytas ut mot ”återbetalningstagare”. Om uttag behöver göras vid unga år innan man har gett sitt bidrag till välfärden, kan vi tala om ”förtida återbetalning”. Detta kan uppfattas som en förtida investering från samhället med hopp om senare justering genom bidrag till välfärden då den berörde återgår till en högre produktivitet. När det gäller handikappade etc. kan vi mynta uttryck som ”medmänsklig återbetalning” etc.

Medkänsla Socialism Rättvisa

Inga kommentarer: