Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

onsdag 3 december 2008

Finanskrisens lösning

Det är otroligt viktigt att det finns en statlig garanti för sparares tillgodohavanden. Medborgarnas förtroende för det finansiella systemet är en grundförutsättning för en monetär ekonomi. Förloras detta förtroende kan vi lika gärna börja idka byteshandel igen. Däremot kan det ifrågasättas om det verkligen behövs 700 miljarder USD av de amerikanska skattebetalarnas pengar för detta, eller om detta också innefattar avsikten att rädda kapitalisterna och storfinansen?

Lösningen är enkel: ägargrupperna inkl. aktieägarna lämnar ifrån sig sitt ägande mot den ersättning som kvarvarande marknadsvärde av bolagen betingar per överlåtelsedatum. Vid en eventuell nettoskuld får ägargrupperna solidariskt ansvara för att återbetala pengarna till staten. Ägargrupperna får sedan ställa ledning och styrelse till svars och yrka på skadestånd för dåligt ledarskap. Staten fortsätter driften som ny ägare och säkerställer därmed garantin för kundernas tillgodohavanden!

Observera, att ägande av aktier i detta fall ej är att betrakta som ett tillgodohavande, utan som en investering. Med denna investering följer rätten till eventuell avkastning på satsat kapital samt värdestegring, men också risken att förlora satsat kapital vid bolagets obestånd. Svårare behöver det inte vara!

Medkänsla Socialism Rättvisa

Inga kommentarer: