Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

torsdag 4 december 2008

Klyftorna ökar - Hur mycket har Du fått?

Riksdagens politiskt oberoende utredningstjänst (RUT) har tillsammans med SCB gjort beräkningar över hur alliansregeringens ekonomiska politik har inverkat på hushållens inkomster. Nedan följer en sammanfattning av denna rapport. Vill Du ha en fullständig kopia mejla mig på adressen i min Blogger profil.

Den reala inkomstutvecklingen har genom alliansregeringens inkomstskattereformer fördelats som följer mellan olika inkomstgrupper;

  • Den rikaste tiondelen av inkomsttagarna har fått över 5 000 kr i ökad köpkraft per månad, motsvarande 42,4% av den totala reala månatliga inkomstutvecklingen.
  • Topp 20% har fått nära 2/3 av inkomstutvecklingen, eller 59,4%.
  • De 30% av inkomsttagarna med lägst inkomster har däremot inte ens fått 100 kr mer i månaden sedan regeringsskiftet 2006, eller enbart 0,7% andel av den reala inkomstutvecklingen.
  • Höginkomsttagarna har erhållit mycket stora skattelättnader och därmed en exceptionell real inkomstutveckling. Arbetslösa, sjuka, småbarnsföräldrar och pensionärer står för finansieringen.
Inkomstförstärkningen till följd av slopad skatt på förmögenhet och lyxvillor har fördelats enligt följande mellan de olika inkomstgrupperna av alliansregeringen;
  • Över 63% av inkomstförstärkningen till följd av slopad förmögenhetsskatt har tillfallit den rikaste tiondelen av inkomsttagarna.
  • Den rikaste tiondelen har fått 30% av inkomstförstärkningen till följd av den reformerade fastighetsskatten, medan de fattigaste 30% har fått dela på 10%.
  • Den rikaste procenten av befolkningen äger 24% av nettoförmögenheten, och den rikaste tiondelen äger tillsammans 66%.
  • Medan de flesta med normal förmögenhet inte har fått en krona av den slopade förmögenhetsskatten, har byggherren Fredrik Lundberg fått över 39 miljoner per år.
  • En villaägare i Danderyd med ett hus vars taxeringsvärde uppgår till 8 miljoner, får efter reformen betala 6 000 kr i kommunal fastighetsavgift istället för 49 000 i fastighetsskatt. Välbeställda och förmögna ägare av lyxvillor får således oerhörda skattelättnader medan majoriteten av övriga fastighetsägare får måttliga, ingen sänkning alls eller till och med en höjning av fastighetsskatten.
I övrigt har alliansregeringens politik medfört följande;
  • Antalet fattiga, med en disponibel inkomst mindre än 8 800 kr/mån, har sedan alliansregeringens tillträde ökat med 146 000 personer.
  • Andelen barn som lever i fattiga hushåll med ensamstående föräldrar har ökat från 15% till 26% under alliansens regeringstid.
  • Eftersom män redan sedan tidigare har högre lön och besitter en högre andel av förmögenheten än kvinnor, så har denna klyfta ökat än mer. Kvinnor har erhållit blott 40% av den totala inkomstförändringen mot männens 60%.
  • Den totala inkomstförändringen är dessutom ojämnt fördelad över landet. Glesbygd har generellt förlorat på reformerna till förmån för storstäder och förortskommuner.
  • Genom alliansens skattepolitik har Fredrik samtidigt fått över 120 000 kr i total inkomstförstärkning. Tillsammans med Filippas 100 000 kr har det Reinfeldtska hushållet tjänat över 220 000 kr årligen på försämringar i de sociala välfärdssystemen.
Om Du som jag tror på alla människors lika värde och vill skapa världens bästa välfärdssamhälle, tveka inte att engagera Dig. Det finns gott om lokala socialistiska partier och tillsammans kan vi åstadkomma resultat. Internet och mail är andra sätt att göra Din röst hörd.

Din röst på vänstern är en röst för omtanke, gemensam välfärd samt social och fördelningspolitisk rättvisa, UTAN att ge avkall på en kreativ och jobbskapande näringslivs- och arbetsmarknadspolitik.

Inför valet 2010 kämpar vi tillsammans för en ny regering och en ny politik.

VÄLKOMMEN I GEMENSKAPEN DU OCKSÅ!

Medkänsla Socialism Rättvisa

Inga kommentarer: