Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

fredag 19 december 2008

STIM - STorebrors Inskränkta Mentalitet!

Som STIM medlem fick jag igår senaste medlemsutskick. I detta tackar man för den genomförda lagstiftningen och förklarar att man också skall arbeta vidare med en modell där Internetoperatörerna skall tvingas sälja rätter till användarna, pengar som sedan skall slussas till STIM. Den modell som presenteras har dock som jag uppfattar det en betydande svaghet.

Vi får inte glömma att det finns miljoner ej anslutna upphovsmän ute på nätet som lägger upp sin musik på s.k "hosts" därför att de vill sprida sin musik och sitt skapande till så många som möjligt; FRITT för var och en att ta del av. (Många gånger ligger det också en önskan om att "bli upptäckt" inbakad.) STIM tänker sig alltså genom sin modell att alla användare skall betala för nedladdning även av dessa fria produkter för att därvid tjäna pengar på sådant som de rätteligen inte skall tjäna pengar på!

Jag upprepar därför att det finns tre viktiga punkter som måste åtgärdas för att återställa rättssäkerheten för användarna samtidigt som rimlig hänsyn tas till upphovsmännen. Om inte detta kan åtgärdas av alliansregeringen så är det en skyldighet för den kommande koalitionsregeringen att göra det. De tre punkterna är enligt min mening:

  1. I lagstiftningen särskilja mellan nedladdning för kommersiellt och privat bruk. Det senare skall i rimlig omfattning vara fritt.
  2. Om inte Internet kan släppas helt utan begränsningar skall ett filter mellan användare och operatör installeras för att förhindra nedladdning av skyddat material, eftersom det är omöjligt för den enskilde användaren att avgöra vad som är skyddat och vad som inte är det. Den enskilde medborgaren skall inte riskera att begå en olaglig handling oavsiktligt. Dessutom; kom här ihåg att mycket musik på nätet är FRITT för nedladdning, varför det INTE skall fastna i filtreringen. Övriga synpunkter angående filtrets utformning kan ses på min blogg enligt nedan med titeln "nedladdningsproblemets lösning".
  3. Vid misstanke om omfattande nedladdning av upphovsrättsskyddat material för kommersiellt bruk, skall ärendet anmälas och behandlas i vanlig rättslig ordning. Ageranden av privatpolisiär karaktär och utskick av fakturor får inte förekomma.

Det är min förhoppning att detta tas under övervägande vid arbetet med utformningen av en NY nedladdnings lagstiftning. Vi måste skaka av oss storebrorsmentaliteten och lägga ifrån oss oket att vilja kontrollera medborgarna in i minsta detalj. Detta är ett utomordentligt tillfälle att göra så!

Kommentar; I utskicket redovisas också en undersökning av medborgarnas åsikter i denna fråga. Denna ter sig tämligen suspekt och det skulle vara högst intressant att få veta exakt hur frågorna är ställda. Sedan är det ytterligt tveksamt om de svarande i enkäten verkligen förstår situationen och dess konsekvenser för den vanlige medborgaren.

Medkänsla Socialism Rättvisa

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej
Peter Warnström
Tror aldrig det kommer fungera med några filter eller hot om åtal. Medie industrin är på väg mot sin egen död vad dom än försöker med. Det fanns en chans på napsters tid att få betalt. Men napster sänkte dom istället det fick den illegala "marknaden" att få sånt ordentligt fot fäste att det aldrig går att få bort det. Dock rullar det in enorma kulor ändå. Via stim för radio och kassettskatten etc. Var förra årets 300miljoner tar vägen från den kan man undra. Som visionär (lät bra) så kommer allt vara gratis i framtiden pengarna finns inte i exemplar försäljning utan kommer nå kreaktörerna på andra sätt. Via lastfm och andra liknande tjänster. Kika in på Oscar Swartze blogg och läs så kanske du förstår bättre.
Förövrigt har du en trevlig blogg kul att få titta förbi.
Mvh

Unknown sa...

Anar att det kan vara problem att prata fildelning med du om du inte förstår att jag tycker kreaktörer ska ha betalt. Men samtidigt använder jag till 99% gratis" då inte gratis som i "stulet" utan det som erbjuds utan kostnad på youtube, lastfm, myspace etc. Där nånstans ligger framtiden bara frågan hur krokig vägen dit ska få bli.

Den här är ett måste och lyssna på.
Kareoke så du kan sjunga med.

http://www.youtube.com/watch?v=aTafZRecy2k&eurl=http://m00nster.blogspot.com/2008/12/kraften-i-varselvgen-hller-i-sig-tyvrr.html&feature=player_embedded