Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

lördag 6 december 2008

Näringslivspolitiken

Eftersom jobben var en fråga av klart avgörande betydelse för det socialistiska nederlaget i förra valet, är det skönt att åtminstone genom Vänsterpartiets partistyrelse ha fått bekräftat att detta långtifrån är glömt. Det känns också betryggande att demokratin fungerar, att det är högt i tak och att idéer kan diskuteras och behandlas på och mellan alla nivåer inom såväl samhälle som politiska partier. Vi har ju trots allt alla en gemensam målsättning; att göra Sverige till det bästa landet i världen för ALLA att leva och verka i!

Trots att jag är en högst resultatinriktad ekonom och hela mitt liv har arbetat i små och medelstora företag inom privat näringsliv, så kan jag inte se någon konflikt mellan fördelningspolitik, välfärd för alla och en bra näringslivspolitik. Det ena handlar om hur vi skapar förutsättningar och resurser och det andra handlar om vad vi gör med resultatet. Det ena utesluter inte det andra. Jag är övertygad om att en tandläkare inte slutar vara tandläkare för att han måste betala en tusenlapp mer i skatt, inte heller blir han en bättre tandläkare för att han erhåller tusen kronor mer. Det finns så många andra dimensioner av arbete och företagande som är lika värdefulla!

Att jobbfrågan är prioriterad i Vänsterpartiets riksdagsgrupp som ett övergripande mål är inte bara bra utan sett från föregående valresultat alldeles nödvändigt. Men varför inte ta detta ett steg längre? Genom detta inlägg försöker jag att initiera en diskussion, en uppmaning till allmän ”brainstorming” på alla nivåer? Därför skickar jag denna uppmaning till Dig med socialistisk livsåskådning att komma med idéer och nya infallsvinklar. En kraftansamling där ingen sten lämnas orörd i arbetet med att skapa det bästa jobbskapande näringslivsprogram som det här landet har skådat. Ett program som stolt kan presenteras för väljarna och som till och med får den bästa allianssympatisör att höja på ögonbrynen!

Jag tror inte att vi någonsin kommer att plocka väljare från organisationen Svenskt Näringsliv eller dess företrädare, men det är inte heller mitt syfte. Syftet är att plocka allmänna väljare, genom att presentera;

En trovärdig jobbskapande näringslivspolitik, som inte ger utrymme att svika sina ideal eller anledning för någon att rösta på annat än ett socialistiskt parti!

Som ekonom tror jag på marknadsekonomins inbyggda fördelar av effektivitet, jag tror på privat näringsliv och fritt företagande, MEN jag tror också att man måste styra upp och komma tillrätta med avarterna och snedvridningarna som detta medför, inte minst fördelningspolitiskt. Detta är tvärtemot alliansen som snarare frodas i excesserna. Efter att ha levt ett halvår i Filippinerna med dess groteska avarter av kapitalism, utsugning och korruption, vet jag också att det finns viktiga kärnverksamheter inom samhället som bättre drivs i offentlig regi för att värna den allmänna välfärden.

Jag vet att jag sticker ut huvudet nu, men kanske ska vi alla sticka ut våra huvuden ibland för att föra politiken och debatten framåt. För att lyssna, vädra och andas frisk luft. Sålunda; att ha full sysselsättning som ideologisk och symbolisk målsättning är enligt min åsikt bra, men föga trovärdig så länge vi har ett marknadsbaserat system. I en marknadsekonomi kommer det alltid att finnas en viss arbetslöshet, OCH JUST DÄRFÖR är det så osolidariskt att som alliansen utmåla dessa arbetslösa som snyltare och bidragstagare. Kanske skulle det vara mer trovärdigt att fastställa att vi med rådande marknadsekonomi alltid kommer att ha en viss arbetslöshet, men att vi energiskt försöker hålla denna så låg som möjligt samt slutligen solidariskt tar hand om de som trots allt råkar ut för den?

Alliansen är en utomordentligt svår motståndare med skicklig taktik och med en obehaglig insikt i hur man nyttjar media, projicerar sina budskap och vilseleder väljarna. För att vinna måste vi kämpa på alla nivåer och med alla medel vi har; vi måste ta kampen om det så också måste ske på alliansens egna smutsiga bakgårdar. Ingenstans skall de få stå oemotsagda, överallt skall de avslöjas. Jämfört med dåtidens kamp på barrikaderna, står nu kampen i en ny tid och med andra medel; Internet, mail, blogg, tidningar, radio & tv; kampen om media och marknadsföring måste vinnas. Att vi måste våga mer är också säkert, eller som lagen om marknadsföring säger; den enda dåliga reklamen är ingen reklam! Vi kan inte ge en tumsbredd på detta område ifall vi vill vinna nästa val!

Har Du något förslag som Du vill bidra med vid skapandet av världens bästa socialistiska näringslivsprogram är Du välkommen att skicka Dina idéer till mig. Jag ser till att vidarebefordra dem till samtliga socialister inom riksdag och respektive partis kanslier. Är Du intresserad av mina hittillsvarande idéer, vänligen se min artikel; ”Näringslivsprogram – Förslag”.

Tillsammans skall vi kämpa och tillsammans skall vi segra!

Medkänsla Socialism Rättvisa

Inga kommentarer: