Inläggen i denna blogg är medvetet provokativa, informativa och ibland också underhållande. Tankeväckande råsopar och en nagel i ögat. Partipolitiskt obunden.
Min personliga säkerhetsventil för att undgå att bli galen av världens dumheter. Kommentera gärna men håll Dig inom lagens och anständighetens råmärken!

måndag 1 december 2008

Störningsregler flerfamiljsboende

Att grannar kan vara störande är ingen nyhet, men det omvända förhållandet med för låg toleransnivå kan också existera. Har själv en granne som inte tolererar minsta lilla ljud utan ligger med ett läkarstetoskop och avlyssnar varje rörelse. Detta har medfört att vi inte kan föra ett samtal i normal samtalston, inte heller får vi skratta eller duscha. Att ta sig en nattmacka är uteslutet, för att inte tala om att idka intimt umgänge. Vid minsta ljud rings störningsjouren som per automatik förutsätter att anmälningen är korrekt och därvid deltar i trakasserierna. Känns det igen?

Hyresvärden har här ett ansvar för att utbilda störningsjourens alt. vaktbolagets personal, fastställa vilka regler som gäller och utveckla fungerande rutiner. Vid en utryckning skall en oberoende bedömning göras enligt lag och praxis. Om störning föreligger påtalas detta för den störande, medan det i de fall störningen är att hänföra till normalt familjeliv motsvarande påtalas för anmälaren. På detta sätt upprätthålls en god störningsfri ordning och okynnesanmälningarna försvinner. Grannarna lär sig genom ett sådant system per automatik både att visa hänsyn och att visa tolerans.

Om Du har erfarenhet av liknande problem som jag, bistår jag här med en ordningsföreskrift som kan hängas upp på lämpligt ställe, delas ut till berörda grannar såväl som till fastighetsvärden. Lycka till!

Vad är att betrakta som STÖRNING?

Störningsregler enligt Hyreslagens 25 §

25 § När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas (störningar i boendet). Hyresgästen skall vid sin användning av lägenheten också i övrigt iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten. Hyresgästen skall hålla noggrann tillsyn över att detta också iakttas av dem för vilka han svarar enligt 24 § första stycket.

Exempel på ordningsföreskrifter

Pitebo
Vad som är störande uppfattas olika bland olika människor. Att höra barn som leker eller att en granne har kalas för släkt och vänner får betraktas som normalt familjeliv. Det som däremot är störande kan vara hög musik sent på kvällar och nätter, hundar som skäller upprepat och långvarigt eller skrik och larm i lägenheten eller trapphuset.

SSSB
Vissa lindriga störningar får man lov att tåla när man bor i flerfamiljshus. Man har rätt att använda sin bostad dygnet runt på ett normalt sätt. Grannar måste tolerera att barn har rätt att låta och man får därmed finna sig i en viss störning. Lekande barn i en lägenhet är sådana störningar som måste accepteras, även om barnleken stör sömnen.

HSB
Avvikelser från gott uppförande, t ex ofta förekommande bråk, skrik eller hög musik, utgör störningar. Tänk på att vissa störande ljud från grannar tillhör det normala och är ofrånkomligt i flerfamiljshus. Ingen kan bli avhyst på grund av sådana störningar som är en naturlig del av livet, som exempelvis enstaka fester med hög musik, busiga och högljudda barn m.m. Sådant måste tålas.

Sammanfattning

Exempel på störningar
Hög musik kvällar och nätter, upprepat och långvarigt hundskall, spring och larm i trapphuset, ofta förekommande bråk och skrik i lägenheten etc.

Exempel på ljud som måste tålas
Lekande barn, småbarnsskrik, enstaka fester med hög musik, normalt familjeliv oavsett tidpunkt, normal djurhållning, spolande vid oregelbundna tidpunkter p.g.a arbete etc.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra sammanfattning! Det har dykt upp en lapp i min egen fastighet där någon skitkastar någon som påstått för oväsen. Det står inga detaljer överhuvudtaget så precis som du skriver. Hur fan ska man veta om det är man själv den här personen menar och är det slammrande kastrullock, spolande vatten eller musik eller att man knullar i bra tempo :)

Anonym sa...

Jag har två barn på 4,5 och tre år. Jag har en granne som bor under mig, hon har 4 barn (de yngsta är 7 år gamla). Hon har klagat oändligt mycket till hyresvärden att det finns för mycket störningar, att mina barn låter för mycket. det värsta är att hon klagar över att det låter för mycket även på morgonen!! Hyresvärden verkar inte ha vetskap om reglerna som finns skrivna här eftersom de till och med varit hem till mig o sagt att om det inte blir lugnare så blir de tvunga att säga upp kontraktet!!! Inte klokt =(

tack vare det ni skrivit här så har jag fattat att de inte kan släga ut mig o mina barn bara så där =)

Anonym sa...

Tack for intiresny Blog

Inger Rozén sa...

HEJ!
MEN MAN SKA INTE TÅLA ATT BARN VÄCKER EN PÅ MORGONEN SAMT LEKER MED EN BOLL HELA DAGEN!JAG BLIR VANSINNIG!AV DUNSANDET!MÅSTE SÄTTA UPP TV I HÖGSTA VOLYM FÖR ATT HÖRA!EN KVÄLL HÖLL UNGARNA(tre st)på till klockan två på natten.DET ÄR DÅ SJÄLVASTE GRANNE FRÅN HELVETET!